Hemiva Installation Oy, Loistoa ja luksusta, Mestari & Kisälli -lehti

Hemiva Installation Oy:ssä kohtaa monta asiaa, joita ei tule ajatelleeksi. Esimerkiksi että yritys kouluttaa omat osaajansa ja siinä kuluu aikaa keskimäärin kolme vuotta. Harva ammattikoulun metallipuolen opiskelija tulee myöskään ajatelleeksi, että jossain vaiheessa työ voisi viedä keikalle Bahamalle. Hemiva on erikoistunut loistoristeilijöiden luxus-sviittien valmistamiseen. 

Hemiva Installation Oy on perustettu vuonna 2001. Alusta asti on yritys erikoistunut laivoissa paikanpäällä tehtyjen hyttien ja alueiden valmistamiseen. Vain joitain osia, kuten kattoja tai kylpyhuoneiden runkorakenteita esivalmistetaan Forssassa, kaikki muu työ tehdään telakoilla. 

− Henkilökuntamme on pitkään alalla olleita, käsityötaitoisia työntekijöitä. Tällä erikoisalalle ei ole koulutusta, joten koulutamme oman henkilökuntamme. Siinä menee noin kolme vuotta, kun työntekijä osaa työnsä. Laiva on sen verran erikoinen työympäristö, kertoo yhtiön omistaja Henry Varha.

Hemiva Installation Oy, Loistoa ja luksusta, Mestari & Kisälli -lehti

Alan ammattilaiset ovat arvostettuja työntekijöitä.

− Meillä on 12 työntekijää. Toistaiseksi meillä on ollut onni myötä ja olemme löytäneet monenlaisia kädentaitajia. Osaavan ja motivoituneen työntekijän löytyminen on haastavaa.

Hemivan työntekijäjoukossa on monen alan osaajia. On metalli-, puu- ja rakennusalan ammattilaisia, jotka ovat opetelleen laivanrakentamisen erityisosaamisalueet työpaikallaan.

− Työ on hyvin monipuolista asennustyötä. Laivahan on vain luuranko siinä vaiheessa, kun me menemme sinne töihin. Yhteistyön muiden tekijöiden kanssa pitää olla saumatonta, koska eri työvaiheiden tekemisessä on tarkka järjestys. 

Hemivan työntekijöillä pitää kädentaitojen lisäksi olla hanskassa vähintäänkin työskentelyenglanti ja valmius matkustamiseen.

Hemiva Installation Oy, Loistoa ja luksusta, Mestari & Kisälli -lehti
Kuva: Hemiva Installation

Jopa omakotitalon kokoisia

Hemiva on valmistanut erikoissviittejä jo 15 vuoden ajan Suomessa valmistettuihin risteilijäaluksiin. Menestyksen takana on kokemus, vankka osaaminen ja arvostus, mutta myös laaja yhteistyöverkosto ja osaavat sekä luotettavat alihankkijat. Kaikki sisustustyöt tehdään avaimet käteen periaatteella, lukuun ottamatta putki- ja sähkötöitä. Rakentaminen tapahtuu kulloisenkin tilaajan antamien turvallisuusmääräyksien ja vakuutusehtojen mukaisesti. Tehtyjen sviittien koot ovat vaihdelleet 18 m² – 141 m² välillä. Kunkin hytin varustelutason määrää varustamo, kullatuista ovenkahvoista ja hanoista marmoripintoihin.

Sviittien lisäksi Hemiva tekee laivoihin myös keittiöitä ja baari-alueita, sekä erilaisia rst-osia kuten kaiteita, katto- ja seinäelementtejä. Myös hyttien korjaukset, huollot ja uusimiset ovat yrityksen toimintoja.

− Aikatauluissa pysyminen on todella tärkeää alalla, jolla töiden pitää valmistua tietyssä järjestyksessä. Välillä olemme olleet tilanteessa, jossa omat työt ovat valmiina, mutta autamme muita, jotta laiva pääsee lähtemään ajoissa. Tarkin poistuminen on ollut kahdeksan minuuttia ennen laivan lähtöä, Henry Varha kertoo.

Harva tulee ajatelleeksi, että jossain vaiheessa työ voisi viedä keikalle Bahamalle asti.

– Henry Varha, Managing Director
Hemiva Installation Oy, Loistoa ja luksusta, Mestari & Kisälli -lehti

Paljon mielenkiintoisempaa

Hemiva ei juuri lehdessä ilmoittele työpaikoista, puskaradio toimii ja joskus joku kävelee paikanpäällekin töitä kyselemään.

− Emme sano ei, kun tulee oikealla osaamisella ja erityisesti asenteella oleva hakija. Oppimishalu on tärkeää, samoin motivaatio tehdä työtä ja tehdä sitä hyvin. Tämä on erittäin kilpailtu ala ja meidän kilpailuvalttimme ovat ehdottomasti osaaminen, luotettavuus ja korkea laatu. Tätä ei opi koulussa, joten pitää olla valmiutta toimia kisällinä mestarin opissa, kun aloittelee uraansa tällä alalla. 

Henry Varha korostaa, että alalla tehdään todella töitä, mutta hitsataan aika vähän.

− Tässäkään työssä ei päde ne metallialaa esittelevät tummat kuvat – tämä on oikeasti paljon mielenkiintoisempaa.

Samankaltaisia juttuja