Rakennusliike Laaksokunnas Oy, 40 vuotta rakennuksilla: <br>Uusin kohde juhlavasti Satiini, Mestari & Kisälli -lehti

Rakennusliike Laaksokunnas Oy on rakentanut asuntoja jo 40 vuoden ajan, vuodesta 1980 alkaen. Alkamassa on Forssan Makasiininrannassa uusi kohde, Satiini.

– Rakentaminen vaatii nykyään toimivaa yhteistyöverkostoa. Silloin, kun aloitin, kaikki tehtiin paikan päällä ja miehet olivat omia. Nyt käytetään paljon elementtejä, jolloin omia miehiä tarvitaan vähemmän, kertoo yrittäjä Matti Laakso.

Paikallinen rakennusurakoitsija on merkittävä aliurakoitsijoiden työllistäjä. 

– Meillä on iso joukko tuttuja aliurakoitsijoita, joita olemme käyttäneet jo kymmeniä vuosia. Kun tunnetaan yrittäjät, toimintatavat, työn laatu, kaikki on yksinkertaisempaa. Esimerkiksi työturvallisuuspuolella toimintatapojen tunteminen puolin ja toisin vähentää olennaisesti tapaturmariskiä. 

Pitkä kokemus tekee osaamisesta vankkaa.

– Meillä on vastaavana rakennusmestarina Jukka Kunnas. Hänen kanssaan on 35 vuotta oltu samoissa töissä, kyllä siinä luottamus kasvaa jo mittoihinsa. 

Rakennusliike Laaksokunnas Oy on vuosien varrella rakennuttanut noin 1500 asuntoa ja tietysti paljon muutakin kunnantaloista pankkeihin, seurakuntien rakennuksista jäteveden puhdistamoon.

– Loimaalle tehtiin aikanaan paljon, samoin vuosina 1997–2007 Vihdin Nummelan keskustaan. Makasiinin alueen ostin Renorilta vuonna 2009, eikä kauppa huono ollut, kun sinne rakennetut asunnot ovat menneet kaupaksi. On saatu jopa Oulusta asti uusia asukkaita paikkakunnalle.

Tammelan Killinkallio on myös Laaksokunnaksen rakennusliikkeen kädenjälkeä ja sieltä löytyy vielä vapaitakin asuntoja. 

– Tammelan keskustaan ei ole tainnut kukaan muu kymmeneen vuoteen rakentaakaan rivitaloa. Paikka on hieno, palvelut ihan lähellä. 

Rakennusliike Laaksokunnas Oy, 40 vuotta rakennuksilla: <br>Uusin kohde juhlavasti Satiini, Mestari & Kisälli -lehti
Matti Laakso
Rakennusliike Laaksokunnas Oy, 40 vuotta rakennuksilla: <br>Uusin kohde juhlavasti Satiini, Mestari & Kisälli -lehti
Aini Vaari

Makasiininrantaan Satiini

Makasiininrantaan nousevat rakennukset lainaavat nimensä Forssa-yhtiöiden historiasta. As Oy Forssan Apretuuri valmistui kesäkuussa 2011. Kahdessa kolmikerroksisessa talossa on yhteensä 20 asuntoa.

Loimikadun toiselle puolelle rakentui kaksikerroksinen rivitalonomainen pienkerrostalo As Oy Forssan Sertinki, joka suuren kysynnän vuoksi laajeni kahdeksi samanlaiseksi kuuden asunnon taloksi, valmistui kesäkuussa 2012. As Oy Forssan Vooninki valmistui keväällä 2013 ja siihen tuli kymmenen asuntoa.

Kuusikerroksinen As Oy Forssan Puuvilla valmistui 2014 ja neljäkerroksinen Pumpuli 2017. Uusin, As Oy Retonki valmistui kesällä 2020 ja seuraavan, Satiinin, rakentaminen on aluillaan syksyllä 2020.

Retongin ikkunassa on Aini Vaarin kuosi 1950-luvulta. Kangaslaatu, jolle kuvio on painettu, on nimeltään Korallikangas. Kuoseja ei tuohon aikaan nimetty, ja suunnittelukin tuohon aikaan tehtiin ”nimettömästi”, PMK:n eli Puuvillatehtaiden Myyntikonttorin ideologian mukaan, kertoo museoamanuenssiAsta Louhelo Forssan Museosta.

Aini Vaari vahvistaa tämän

– Nimet ovat syntyneet kankaisiin myöhemmin. Tehtaalla kuosit olivat vain numeroita. Usein nimet syntyivät myynnin ideoimana, kun kankaita kaupattiin esimerkiksi Japaniin, muistelee Aini Vaari.

Aini Vaari on tunnettu monista kankaistaan, joita hän suunnitteli Finlaysonille vuosina 1952–1974. Hän toimi myös freelance -suunnittelijana useiden vuosien ajan. Hän on tehnyt töitä eri puolille Eurooppaa, USA:aan ja Japaniin. Aini Vaarin suunnittelemia klassikkokuoseja ovat v.1961 suunniteltu Taimi ja Coronna vuodelta 1958. Kuosit ovat Finlaysonin uudistuotannossa. Kangaslaatu on Cortina, ja kankaan laatu on ollut usein nimen perusta. Se vääntyi Coronnaksi.

Aini Vaari asuu Sertingissä, Makasiininrannassa ja täyttää ensi vuonna 90 vuotta. Hänen elämänasenteensa kävisi monelle esimerkistä. Hän muistelee 50 työvuottaan teollisuuden palveluksessa suurella ilolla, kertoo suunnittelijoiden, insinöörien ja työmiesten saumattomasta yhteistyöstä. Ja kehuu nykyaikaa.

– Että olen päässyt näin pitkälle. Ja saan asua mieheni kanssa näin hienossa asunnossa, jossa oikeasti on ikäihmistä varten suunniteltu vaikka tuo vessan ovikin niin, että rollaattorin kanssa sinne pääsee. Mies on jo vuodepotilas, mutta kodinhoitaja käy. Niin lämmin ja sydämellinen ihminen. Ja tietävä. Osaa monenlaista. Kyllä nykyaikana asiat ovat hyvin, olen niin tyytyväinen ja mukavahan se on seurata, että vieläkin suunnittelemani mallit ovat käytössä.

Samankaltaisia juttuja