Tasoite ja Maalaus Virolainen Oy, Kestävää jälkeä, Mestari & Kisälli -lehti

Tasoite ja Maalaus Virolainen Oy on perustettu jo vuonna 1971 Seppo Virolaisen ja Markku Virolaisen yhteisenä ns. veljesyhtymänä nimeltään Veljekset Virolainen. Jokunen vuosi tästä eteenpäin Markku jäi sivuun ja Seppo Virolainen jatkoi yritystä itsekseen ja myöhemmin vaimo Mirja tuli mukaan konttorihommiin. Osakeyhtiöksi yritys muuttui 90-luvulla laman jälkeen. Mika Virolainen on ollut toiminnassa mukana koko ikänsä, koska lähestulkoon syntyi pensseli kädessä. Nykyisellään toimintaa siis jatketaan toisessa polvessa, muuttuneessa maailmassa. 

Urakointi on muuttunut vuosi vuodelta haasteellisemmaksi, hintakilpailun kiristyessä samaan aikaan kun työnantajan/aliurakoitsijan velvollisuudet ovat lisääntyneet. Enää työmaille ei mennä lenkkarit jalassa ja lippis päässä. 

– Nykyään pitää olla liput ja laput jne, että on ylipäätään kelvollinen astumaan työmaalle. Oman hankaluutensa hintakilpailuun on luonut lisääntynyt ulkomainen työvoima, joka hallitsee asuntotuotantoa miltei kokonaan. 

Tasoite ja Maalaus Virolainen Oy, Kestävää jälkeä, Mestari & Kisälli -lehti

Tasoite ja Maalaus Virolainen Oy:n periaate on, että työ tehdään kerralla niin, että sitä ei tarvitse korjailla. 

– Valitettavasti tiukkojen aikataulujen ja hintakilpailutuksen aikaansaannoksena tätä on välillä hankala toteuttaa. Julkisella puolella mennään liikaa aikataulu/raha edellä ja laatu unohdetaan, kauniista puheista huolimatta. Siinä pitää yrittää tasapainotella parhaan kyvyn mukaan. 

Työntekijöiden ammattitaito nousee tässä arvoon mittaamattomaan. Luotettavat työntekijät ovat kullanarvoisia ja niistä yritys haluaa pitää kiinni. 

Tasoite ja Maalaus Virolainen Oy, Kestävää jälkeä, Mestari & Kisälli -lehti

Tasoite- ja maalausurakointityöt ovat pääsääntöisesti noin tunnin päässä kotoa. Mika Virolainen harmittelee, että tähän on ajauduttu, että Suomen kehitys painottuu liikaa muutaman kasvukeskuksen ympärille. 

– Siinä pienemmät paikkakunnat hiljalleen näivettyvät pois palveluiden ym. hävittyä yksi kerrallaan. Harmittaa myös työntekijöiden pitkät työpäivät, kun joudutaan kulkemaan töiden takia kaksi tuntia päivässä, pois perheen luota. 

Mika Virolaisen mielestä Forssassa pitäisi ihmisten käyttää enemmän yrityksien palveluita. 

– Täällä tarvittaisiin paljon enemmän yhteishenkeä ja palveluiden käyttämistä. 

Mika Virolainen arvostaa suuresti työntekijöitään, mutta alan koulutusta hän kehittäisi reippaalla kädellä. 

– Koulussa opetetaan kyllä maalaamaan se mummun vanha lipasto kauniiksi, mutta se työ, josta oikeasti palkankin saisi, on jotain ihan muuta. Yllätyksenä tulee työn fyysisyys, nopeatahtisuus ja vaativuus. 

– Enemmän pitäisi kouluaikana tutustua niihin todellisiin maalarin töihin ja tasoitemiehiä pitäisi kouluttaa myös, jotta ammattimiehistä ei tulisi pula. Kun alalla olisi töitä ja kohtuullinen palkkatasokin, pitäisi nuoria motivoida alalle lisää. 

Tällä hetkellä Tasoite- ja Maalaus Virolainenkin kärsii ammattimiehien puutteesta. Tarjouspyyntöjä on pakko sivuuttaa, kun ei ole tekijöitä. Varsinkin tasoitetöihin tarvittaisiin kipeästi lisää työvoimaa. 

– Jos tästä saa joku kopin, niin kannattaa ottaa yhteyttä. Kotisivuilla on kerrottu yrityksen palveluista tarkemmin.

Samankaltaisia juttuja