Forssan Ympäristöurakointi Oy, Se tehdään mitä luvataan ja se mitä luvataan, osataan, Mestari & Kisälli -lehti

Forssan Ympäristöurakointi Oy:n Petteri Mikkola näkee yrityksen menestymisen avaimet avarassa ja kriittisessä ajattelussa.

– Ei tarvitse mennä sillä samalla vanhalla uralla, missä on totuttu aina menemään ja tekemään. Yrityksellä ei ole varaa sammaloitua, vaan on etsittävä tehokkuutta uudenlaisella ajattelulla.

Ympäristörakentamisessa se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että enää ei ajeta perinteisesti penkkaan, vaan ajetaan menopaluuna – mitä milloinkin sitten ajetaankin.

Mikkolat perustivat Forssan Ympäristöurakoinnin vuonna 1999. Työntekijöitä on tällä hetkellä 17 ja toimialana on maan- ja pohjarakennus- sekä kunnallistekniikan rakentaminen. Eli Forssan Ympäristöurakointi rakentaa kunnallistekniikkaa, kuten runkoviemärit, vesijohdot sekä sähkö- ja dataverkot. Teiden ja katujen rakentaminen, asfaltin pohja- ja jyrsintätyöt sekä kunnossapitohöyläykset sujuvat myös omalla konekannalla. Pohjarakentamisen palvelut saa niin asuin- kuin teollisuusrakennuksiin ja erilaisiin liikekiinteistöihin sekä tuotantorakennuksiin.

Eikä siinä vielä kaikki, sillat ja patorakenteetkin rakennetaan. Niin ja liikuntapaikat: Urheilukenttien ja tekonurmien pohjat sekä leikkipaikat ja ulkokuntoilualueet. 

Lisäksi on omaa kiviainesmyyntiä ja kierrätysliiketoimintaa REUSER -aputoiminimellä, jossa vastaanotetaan ja jalostetaan erilaisia jätelietteitä maanparannusaineiksi sekä jätebetonia maarakentamiseen. 

Yrityksellä on Rakentamisen Laatu ry:n auditoima laatujärjestelmä.

Forssan Ympäristöurakointi Oy, Se tehdään mitä luvataan ja se mitä luvataan, osataan, Mestari & Kisälli -lehti
Kuvat: Forssan Ympäristöurakointi Oy

Aina Olympiastadionille saakka

Toimialueena on Kanta-Häme, n. 100 km säteellä Forssasta.

– Töitä on tällä hetkellä monessa eri kohteessa Forssassa ja Jokioisilla, Petteri Mikkola kertoo.

– Menossa on mm. Lamminrannan pysäköintialue, Jokioisten S-marketin pohjatyöt sekä Kauppakadun peruskorjaus, jota on tehty keväästä. Tapulikadulle tehdään liikerakennuksen pohjaa ja Kiimassuolle 1800 neliön hallin pohjatyöt. Parmarine Oy:n piha tehdään, samoin Matkussa sijaitsevan Karotian piha ja oma projekti on massan vaihto suolla.

Joskus työt vievät myös kauemmas, kuten Helsinkiin, Olympiastadionille, missä Forssan Ympäristöurakointi teki juoksuratojen kantavat kerrokset ja pohjatyöt sekä nurmikentän pohjatyöt. Juoksuradat asfaltoi forssalainen yhteistyöyritys Asfaltti Alfa Oy.

Forssan Ympäristöurakointi Oy, Se tehdään mitä luvataan ja se mitä luvataan, osataan, Mestari & Kisälli -lehti

Töitä tekijöille

Töitä riittää, mutta entä työntekijöitä?

– Ammattitaitoisia työntekijöitä ei ole mitenkään helppo löytää. Aina täytyy olla valppaana, katsella ympärilleen, jos sopiva löytyisi. Alan koulutusta on Salossa ja toki joukossa on hyvääkin ainesta.

Ammattilaisen taitoa kyllä Petteri Mikkolan mukaan arvostetaan. Työkokemus ja referenssit osoittavat puolestaan yrityksen taidot.

– Konekanta on tietysti myös kriteeri yrityksen arvostamisessa. Me olemme aina pitäneet huolta siitä, että konekanta kattaa työn vaatimukset ja vaativuudet. Olemme panostaneet myös esimerkiksi mittalaitteisiin sekä koneohjaukseen.

Vaikka töitä on hyvin tarjolla, on kilpailu maanrakennusalallakin kovaa.

– Tehokkuus on tärkeää. Täytyy myös katsoa eteenpäin, olla aina askeleen edellä kehityksessä. Materiaalin kierto pitää olla järkevää.

On myös sellaisia arvoja ja taitoja, jotka eivät liity koneisiin.

– Me olemme aina panostaneet avoimuuteen ja luotettavuuteen. Se tehdään, mitä luvataan. Se mitä luvataan, myös osataan.

Samankaltaisia juttuja